петак, 14. јануар 2011.

Beleška o Škotskom Obredu, Drevnom i Prihvaćenom


Ritual (lat. rituale) – jest vrhovni oblik izvođenja različitih obreda i ceremonija. Ritual, obično u obliku knjige, predstavlja celinu propisanog govora i postupaka, koji se, povremeno, ponavljaju na isti način.

Ti fizički elementi putovanja u kolektivno ili individualno nesvesno, podsvesno ili nadsvesno, izvode se, u suštini, intuitivno, ne bi li se ljudi povezali sa onim što je sveto, ne bi li pomerili svoju uobičajenu, svakodnevnu svesnost, prema duhovnom kraljevstvu.

U književnom smislu, ritual je drama; podvrsta – religiozna drama.

Neki od najranijih čovekovih rituala jesu Obredi Prolaska. U profanom životu, to su npr. rođenje, punoletstvo, stupanje u brak ili smrt. Obredi Prolaska se u Slobodnom Zidarstvu, kao i u svim drugim Školama Misterija, zovu Obredi Inicijacije, ili Obredi Uzdizanja; jer označavaju početak novog stupnja u životu pojedinca.

Tokom istorije Slobodnog Zidarstva, postojali su mnogi Rituali, međusobno slični ili pak različiti. No svi oni imaju istu zajedničku osnovu. Svi oni imaju prva tri Stepena – Stepen Učenika, Stepen Pomoćnika i Stepen Majstora – tri Stepena osnovnog, Zanatskog, Simboličnog Slobodnog Zidarstva.

U prvoj polovini 18.veka, francuski masoni počeli su reč "ritual" da koriste kao termin kojim se definiše i grupa Stepenova koji su pod zajedničkom Vlasti, odnosno upravom, u krajnjem, pod zajedničkom administracijom.

Danas je, u svetu, u ogromnoj većini, u upotrebi osam Rituala. To su:

– Škotski Obred, Drevni i Prihvaćeni - ima 33 Stepena (upotrebljava se u većem delu Evrope i u Južnoj Americi);
– Obred Jorka - ima 13 Stepenova (uglavnom u S.A.D.)
– Škotski Prečišćeni (Unapređeni) Obred - ima 8 Stepenova
– Šrederov Obred - ima 3 Stepena (uglavnom u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, te u Srbiji (Reg.Velika Loža), C.Gori, Hrvatskoj i Sloveniji;
– Francuski Obred - ima 7 Stepenova (uglavnom u Francuskoj, Belgiji i Švajcarskoj);
– Obred Memfis-Misraim - ima 96 Stepeni (sedište mu je u Francuskoj, sa brojnim Ložama širom sveta);
– Švedski Obred - ima 11 Stepenova (uglavnom u Skandinaviji i u Nemačkoj), i
– Obred Emulacije - ima 3 Stepena (uglavnom u Engleskoj, Australiji i Kanadi)

Ono što je važno znati, jeste da svi stepenovi preko Trećeg Stepena – Stepena Majstora, ma kako oni bili organizovani, u grupama ili kao samostalni, jesu samo Ogranci, Pobočne Grane, pobočni sistemi koji su kasnije nastali, jesu samo ogranci Slobodnog Zidarstva.

Škotski Obred, Drevni (i) Prihvaćeni, danas je jedan od najrasprostranjenijih Pobočnih Grana, tj. Ogranaka Slobodnog Zidarstva.

U njegovoj istoriji bilo je prvo 7 Stepenova, zatim 25, pa 32 i, na kraju, 33 Stepena. Istraživači ovog Obreda, sve do danas, ne mogu sa sigurnošću da odgovore na pitanje o njegovom početku. Ono što se pouzdano zna jeste da se prvi put pominje u starim francuskim zapisima iz 1760.g, kad ima 25 Stepenova. Veliki broj masonskih V.L. održavao je Obred jednog ili više od tih Stepenova, ali tek kad je V.L.Francuske, zajedno sa Savetom Vitezova Istoka, poslala Stefana Morena na Karipska Ostrva, počeo je pravi razvoj Škotskog Reda.

Naime, u drugoj polovini 17.veka, usled razdora sukobljenih dinastija koji se završio pobedom engleske dinastije, mnogi Škoti prebegli su u Francusku, gde su bili veoma aktivni u širenju Slobodnog Zidarstva. 1740.g, u Bordou, počinje sa Radom škotska Loža "Savršena Harmonija".

1761.g, masonsko rukovodstvo Francuske poverilo je pravo Stefanu Morenu (Stephen Morin), da iz Bordoa prenese "napredne stepene" u S.A.D. Dve godine potom, 1763.g, Stefan Moren je osnovao ove Stepenove u, kako su tada zvalo, Zapadnim Indijama (arhipelag između Velikih i Malih Antila i Bahama).

Četiri godine potom, 1767.g, Henri Endrju Frenklin, kojeg je Moren imenovao za svog zamenika, stvara Ložu Usavršavanja u Olbaniju, u državi Njujork. Drugi Morenovi zamenici, osnovali su mnoge druge masonske grupe u S.A.D, uzdižući njihove članove u Visoke Stepene.

Tokom sledećih 15 godina, do pred kraj 18.veka, dodavani su i ostali stepeni, sve dok Obred nije dobio današnju strukturu od 33 Stepena.

Da bi okončali naizmerni haos škotskih stepena 18.veka, uzevši po prvi put za moto danas poznatu krilaticu Š.O.D.P: "Ordo ab chaos" – "Red iz haosa" – u Čarlstonu, u Južnoj Karolini, 24.juna 1801.g. osnovan je prvi Vrhovni Savet Š.O.D.P, kako bi organizovao i kontrolisao aktivnost masonskih grupa koje su upotrebljavale taj Ritual. Tada je nastao današnji oblik Š.O.D.P.

Taj Vrhovni Savet postao je potom Vrhovni Savet za Južnu jurisdikciju S.A.D, poznat kao "Matični Vrhovni Savet sveta". Dvanaest godina kasnije, 1813.g, osnovan je i Vrhovni Savet Severne jurisdikcije S.A.D, u Leksingtonu, Masačusets. Sedište Južne jurisdikcije preseljeno je potom u glavni grad, Vašington, i pokriva 35 država S.A.D; ostale države pokriva Severna jurisdikcija.

Danas, u raznim državama sveta, postoji više od 40 nezavisnih Vrhovnih Saveta Š.O.D.P, koji rukovode grupama Stepenova tog Obreda.

Vrativši se iz Amerike, Š.O.D.P. obišao je ceo svet, i danas predstavlja samu kičmu Reda Slobodnih Zidara. Njegovu osnovnu osobinu predstavlja to što ima 33 Stepena, koji, iako svaki Stepen ima svoj određen naziv, rade sjedinjeni u različitim grupama Stepenova, koje se još zovu i Tela, ili Radionice.

I u Š.O.D.P. osnovu svega čine Zanatske ili Simbolične Lože, od 1. do 3. Stepena (koje su pod kontrolom Velikih Loža, ili Saveta Reda - kao u V.O.F.).

Ostali stepeni, od 4. do 33, grupisani su u tela, ili Radionice, pod kontrolom Vrhovnih Saveta.

To su Stepenovi grupisani u:
- Ložu Usavršavanja – od 4. do 14. Stepena;
- Kapitel Ružinog Krsta – od 14. do 18. Stepena;
- Areopag ili Filozofsku Radionicu – od 19. do 30. Stepena (u Južnoj Jurisdikciji S.A.D, telo koje dodeljuje Stepene od 19. do 30. zove se Veće Kadoša.
- Tribunali ili Sudovi, koji kontrolišu 31.stepen;
- Konzistorijum (Duhovni Sud) upravlja 32. stepenom (a Radi i na 31.);
- Vrhovni Savet rukovodi 33. Stepenom, koji je počasni stepen.

Sva ta tela ili Radionice, administrativno su grupisana u tzv. Doline. Svaka Dolina (npr. Dolina Beograd), i koja se, dakle, sastoji od Lože Usavršavanja, Kapitela Ružinog Krsta, Veća Kadoša i Konzistorijuma, pod upravom je Vrhovnog Saveta, a koji je i osnovao tu Dolinu.

U većini evropskih jurisdikcija Š.O.D.P, potrebno je 5 do 10 godina da bi se stiglo do 18.stepena – Viteza Ružinog Krsta. Većina Braće ostaje na tom stepenu, i samo najposvećeniji idu dalje.

Međutim, u obe jurisdikcije S.A.D, stepenovi od 4. do 32. obično se daju tokom samo jedne godine; štaviše, zahteva se da svi Stepenovi, od 4. do 32, u svakoj Dolini budu predati u roku od najviše 5 godina.

Još jednom: svi stepenovi preko 3. stepena – stepena Majstora, ma kako bili organizovani, jesu samo pobočni delovi, Ogranci Slobodnog Zidarstva.

Dakle, u Š.O.D.P, stepene od 4. do 33, treba shvatiti samo kao "proširenje" Trećeg Stepena - Stepena Majstora. Bez osnovne, Zanatske ili Simbolične Lože, Lože od 1. do 3. Stepena – tzv. "viši" stepenovi ne postoje! Loža od 1. do 3. stepena jedini je temelj celokupnog Slobodnog Zidarstva, a njen pak temelj jeste Stepen Majstora!

Npr. ako neki Brat, iz bilo kog razloga, izgubi svoje članstvo u svojoj osnovnoj, Simboličkoj Loži, na Trećem Stepenu, automatski gubi svoje članstvo i u telima koja upravljaju "višim" stepenima, makar bio i 33. stepen. To znači da je Stepen Majstora ne samo nužan predsulov postojanja Slobodnog Zidarstva, već i da je, samim tim, to najvažniji stepen, važniji od 32. ili 33. Stepena.

Š.O.D.P jest jedna Škola instrukcija; on interpretira slobodnozidarske simbole i alegorije u svetlu istorije i filozofije, koristeći iskustva proroka i mudraca svih religija, i svih škola Spoznaje.

Značenje simbolizma i filozofije Š.O.D.P, najbolje je predstavljeno u "Osnovnim principima", usvojenim na "Međunarodnom kongresu Vrhovnih Saveta", 1875.g:

"Da bi podigla čoveka u njegovim sopstvenim očima, da bi ga učinila vrednim njegove misije na zemlji, Slobodno Zidarstvo uspostavlja princip koji je Vrhovni Stvoritelj dao čoveku kao njegovu najvredniju stvar, po imenu – Sloboda; Sloboda, koja je nasleđe čovekovo, izvor časti i plemenitosti, zrak je iz Visina, koji nijedna moć nema pravo da ugasi ili zatre."

Нема коментара:

Постави коментар